Online collections

hobbycollections.info

 

Indeks na engleskom  » Hrvatski » Identifikator arapskih kovanica

Identifikator arapskih kovanica

 

U ovom članku govorimo o modernim arapskim novčićima (XX-XXI stoljeće), inače će tema biti ogromna, jer drevni arapski novčići imaju vrlo mnogo varijacija. Dakle, obično identifikacija kovanice počinje čitanjem natpisa na njoj. Kovanice iz arapskih zemalja ne mogu se odrediti na ovaj način - pisanje je vrlo različito. U posljednje vrijeme mnoge arapske zemlje dupliraju legendu na latinskom, što uvelike pojednostavljuje definiciju. No, vrlo često postoje i kovanice samo s arapskim natpisima.
Kako biti? Prvo što vam pada na pamet je pokušati odrediti sliku na novčiću. Kako bih pojednostavio proces, napravio sam malu pločicu s najkarakterističnijim slikama na arapskim novčićima. Naziv zemlje je poveznica na odgovarajuću stranicu stranice. U ovoj tablici samo one zemlje na čijim nekim ili svim kovanicama nema dvostrukih natpisa latiničnim pismom (ostale se mogu prepoznati po ovim natpisima).
Tamo možete vidjeti arapsku kovanicu s orlom - ovo je vrlo popularna slika.

 

Slike kovanica arapskih zemalja

Afghanistan kovanica Afghanistankovanica Afghanistan
kovanica Afghanistan
Bahrein kovanica Bahrain
Egipatski stari novčići (do 1953.) kovanica Egyptkovanica Egypt
kovanica Egypt
kovanica Egypt
Moderni egipatski novac kovanica Egyptkovanica Egypt
kovanica Egypt
kovanica Egypt
kovanica Egypt
Irak kovanica Iraqkovanica Iraq
kovanica Iraq
kovanica Iraq
Stari novčići Irana (do 1979.) kovanica Irankovanica Iran
Iranski moderni novčići kovanica Irankovanica Iran
Maroko kovanica Moroccokovanica Morocco
kovanica Morocco
Oman Coin OmanCoin Oman
Pakistan Coin PakistanCoin Pakistan
Coin Pakistan
Saudijska Arabija Coin Saudi ArabiaCoin Saudi Arabia
Coin Saudi Arabia
Sirija Coin SyriaCoin Syria
Coin Syria
Coin Syria
Sudan Coin SudanCoin Sudan
Coin Sudan
Tunis Coin TunisiaCoin Tunisia
Coin Tunisia
Coin Tunisia
Coin Tunisia
Turska Osmansko Carstvo Coin OttomanCoin Ottoman
Coin Ottoman
Turska Republika Coin Turkey
Jemen Coin YemenCoin Yemen
Coin Yemen

 

Troškovi arapskih kovanica mogu se pogledati u katalogu. Usput, ako nije bilo moguće odrediti kovanicu sa slika, pogledajte kovanice svih arapskih zemalja - nema ih toliko.

 

 

Katalog arapskih kovanica(na engleskom)

 

Azijske arapske zemlje

Afghanistan
Bahrain
Stari novčići Irana (do 1979.)
Iranski moderni novčići
Iraq
Jordan
Kuwait
Lebanon
Oman
Pakistan
Qatar
Qatar and Dubai
Saudi Arabia
South Arabia
Syria
Turkey Ottoman Empire
Turkey Republika
United Arab Emirates
United Arab Republika
Yemen
Yemen South (Demokratska Republika)

 

Afričke arapske zemlje

Algeria
Comoros
Egipatski stari novčići (do 1953.)
Moderni egipatski novac
Libya
Mauritania
Otoci Maldivi
Morocco
Somalia
Sudan

 

Datiranje arapskog novca

Mnogo je lakše s arapskim brojevima nego s arapskim pisanjem - nisu uzalud brojevi koje koristimo nazvani arapskim. Zapravo, obrisi brojeva su drugačiji, ali princip formiranja brojeva je isti.
Evo arapskih brojeva redom:

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
arabic digitsarabic digits

Drugi red su perzijski brojevi (Iran), oni su nešto drugačiji.
U principu, sve je jednostavno - možemo odrediti gdje je apoen na novčiću.
Arapski brojevi, za razliku od arapskog pisma, čitaju se na uobičajeni način za nas - s lijeva na desno. Shodno tome, ovako napisana 2019 - ٢٠١٩
No, problem je što je kalendar u arapskim zemljama drugačiji, a nije ni svugdje isti.
Muslimanski kalendar se zove hidžra i vodi se od datuma preseljenja (što je arapski hidžra) proroka Muhameda iz Meke u Medinu - to se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru. Ali, islamska godina se sastoji od 12 lunarnih (ne solarnih) mjeseci, od kojih svaki sadrži 29 dana 12 sati 44 minute. Neće uspjeti dobiti godinu po gregorijanskom kalendaru jednostavnim dodavanjem 622. godini hidžre.
Postoji posebna formula – Hidžretska godina * 0,97 + 621,6 = godina po gregorijanskom kalendaru. Na primjer, godina 1400. po Hidžri, široko slavljena, uklj. na kovanicama, to je 1400 * 0,97 = 1358 +621,6 = 1979,6. Ovdje je još jedan problem - muslimanska godina nikad ne odgovara kršćanskoj. U ovom slučaju, 1400 - to može biti i 1979. i 1980. (druga opcija je češća).
I opet, nije tako jednostavno. :)
Novčići Osmanskog Carstva (kao iu njegovim ovisnim zemljama - Egipat, Maroko, Tunis) nisu označavali datum kovanja novca, već godinu uspona sultana na prijestolje i godinu njegove vladavine.

kovanica 5 kurush 1833
TTurska 5 kuruša 1833. Ispod 1223 - godina početka vladavine, iznad 26 - godina vladavine. Budući da je prva godina sultanove vladavine bila upravo prva, a ne nulta - 1223 + 26-1 = 1832,1

 

Ovo je datum kovanica većine arapskih zemalja. Ali ne sve zemlje.
Od 1922. solarna hidžra se koristi u Afganistanu. Kronologija počinje od iste 622. godine, ali se godine sastoje od "sunčanih" mjeseci. Sukladno tome, da biste dobili datum prema gregorijanskom kalendaru, trebate dodati 621 godini solarne hidžre (zapravo, postoji amandman od +1 godina, ako je datum prije 21. ožujka, ali to nije moguće odrediti za kovanice). Iran od 1925. do 1976. i potom, od 1978. do danas, također živi na solarnoj hidžri.
Od 1976. do 1978. Iran je koristio egzotičniji kalendar - monarhijski. Njegov početak smatrao se datumom osnivanja Perzijskog Carstva od strane Kira Velikog 559. godine. Ovaj se kalendar također temelji na solarnim godinama, ali to nije previše značajno, od njega su korištene samo 3 godine - 1976. (2535.), 1977. (2536) i 1978. (2537).